Az alapszolgáltatás eszközfejlesztése a Kolping Gondozási Központ Lenti és Kistérsége szervezetnél

TOP 4.2.1.-15-ZA1-2016-00004

Projektadatok

Kedvezményezett: Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet
Projekt címe: „Az alapszolgáltatás eszközfejlesztése a Kolping Gondozási Központ Lenti és Kistérsége szervezetnél”
A pályázat azonosító száma: TOP 4.2.1.-15-ZA1-2016-00004
A megítélt támogatás: 23 405 039 Ft.
Támogatás mértéke: 100%
Megvalósult befejezés: 2018. június 30.

Rövid összefoglaló a projektrôl

Program célja volt a KOSZISZ által fenntartott Kolping Gondozási Központ Lenti és kistérsége alapszolgáltatás fejlesztése. A fejlesztés átfogó célja otthoni, illetve a lakókörnyezetben található szociális szolgáltatások fejlesztése, amellyel biztosítható a közszolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférése. Közvetlen cél volt a szociális étkeztetés biztosító főzőkonyha megújítása (Zalabaksán), a szállítási körülmények és a helyben étkezés lehetőségének korszerűsítése, a házi segítségnyújtás eszközállományának bővítése a személyre szabott szolgáltatás minőségi fejlesztése érdekében.

A megvalósult fejlesztés eredményeként a szociális étkeztetés területén a legkorszerűbb táplálkozási előírásoknak megfelelő ételek készíthetők az idősek számára a modern konyhatechnológia révén. A nagy élőmunka igényű konyhai előkészítő tevékenység gépesítésre került, ehhez kapcsolódott a kiszállítás modernizálása (kisbusz), valamint a helyben étkeztetés érdekében új éttermi székek beszerzése.

Házi segítségnyújtás 3 központban, de 22 helyszínen működik – Csesztreg, Rédics, Lenti (központi települések) Az eszközfejlesztés eredményeként növekszik a szolgáltatás mobilizálhatósága (kerékpárok,kismotor), biztosítottá vált az ellátottak egészségügyi állapotának rendszeres nyomon követése (készenléti táska, eszközökkel), bővült a gondozási feladatok ellátására alkalmas eszközpark (mosógép,vasaló),könnyebbé vált az adminisztráció (számítógépek). A kórházi ápolásról visszatért, rehabilitációra szoruló ellátottak érdekében szobakerékpár, lépcsőző gép és ellipszis tréner került beszerzésre (2-2 db), amelyet orvosi javaslatra és gyógytornászi előkészítés mellett az érintett ügyfelekhez telepítve a házi gondozó felügyelete mellett használhatnak.

A projekt megvalósítása hozzájárult Lenti és kistérsége szociális alapellátásának minőségi fejlesztéséhez, a térség idős lakosságának életminőség javulásához. Csökkent a város és az aprófalvak közötti közszolgáltatások közötti különbség. Az idősek lakókörnyezetben történő színvonalas gondozása hozzájárul a még aktív korú családtagok foglalkoztatottsági lehetőségeinek bővüléséhez.

"Tevékenységünk minden percében látnunk kell a jövöt és a célt is, különben minden igyekezetünk értelmetlen és hiábavaló marad."

- Adolph Kolping -