„A kereszténység maga az egyetemes isteni igazság, tehát magába foglalja az egyetemes emberi kultúra legtisztább, legmélyebb eszméit.”

Hírek

2024.06.06.

Kamasz Nap – Pétfürdő

2024.május 29-én tartottuk meg a már hagyománnyá vált Pünkösdi Fesztiválunkat. A tanulóink körében fontosnak tartjuk, hogy megismerjék néphagyományainkat, a népi mesterségeket, a népzenét, hangszereket, néptáncot a hozzá tartozó viselettel mindezt játékos formában. Tudás átadás többek között a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjaival valósulhatott meg a Csoóri Sándor alap pályázatán keresztül, mely egy ”Fonóházak”  című programsorozat része. Így a diákoknak volt lehetőségük kipróbálni, megismerkedni a kosárfonás mesterségével és alapanyagával Hegedűs Árpád segítségével, betekinthettek a szövőkeret fonalai közzé Farkas Balázsnéval, kipróbálhatták a szarvacskázást. Bútorfestés rejtelmeiben, ecset forgatás és festék keverés színes kavalkádjában merültek el Czeglédiné Budai Katalin vezetésével. Vastag Richárd néptáncoktató Veszprém megye táncaiba és viseleteibe kalauzolta el a diákokat Pusztai Boglárka és zenekara segítségével. Az előadás alatt nemcsak néptáncot tanultak, láttak diákjaink,  hanem a táncban használt eszközökről is szó esett.  Valamint a zenekar által  megszólaltatott hangszereket is megismerték egy-egy dal tanulása közben. 

A mesterségek megismerése nem ért végett az erősebbek a kalapács forgatásával kipróbálhatták a kovácsmesterséget Miklós Attilánál, valamint a bőrművességből is kaptak ízelítőt.

Május 29-én rendezik meg országszerte a Kihívás napját ezért az idei tanévben  iskolánk is csatlakozott az országos kezdeményezéshez.  Célja a mozgásra, sportolásra és az egészséges életmódra való ösztönzés. Ez a versengés kezdetben arról szólt, hogy az adott napon hányan végeznek legalább 15 percen keresztül tartó aktív testmozgást. Így a fesztivált Fodor Tamás címzetes igazgató köszöntő szavai nyította meg, majd korábbi tanulónk, Buzás-Mezriczky Letícia vezetésével hangolódtunk a nap további részére bemelegítő gyakorlatokkal.  A délelőtt további részében a kézműveskedés és a mesterség bemutatók mellett maradt idő a mozgásra sorversenyeken, íjászaton keresztül. Fanyűvök játszóterén elengedhetetlen volt az ügyesség, kitartó figyelem, egyensúly érzék megtartása. A legtöbb pontgyűjtési lehetőségre a darts adott teret a diákoknak.

A nap zárásaként mindenki elfogyasztotta a 9. szakácssegéd osztály által készített paprikáskrumplit, melyet hideg limonádéval öblítettünk le.

Forrás: Pétfürdői Közösségi TV
Kamasz Nap – Pétfürdő