Szekszárdi Kolping Katolikus Szakképző Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola

A 33 éves Szekszárdi Kolping Iskola volt az első olyan iskola az országban, amely a Magyar Kolping Szövetség fenntartásában kezdte meg a működését. A Kolping-iskolák körében ebben az iskolában valósul meg a legszélesebb körű középiskolai képzés: a szakképző és szakiskolai osztályok mellett gimnázium, szakgimnázium és alapfokú művészeti iskola is működik. A szakképző évfolyamokon kreatív, turizmus-vendéglátás, mezőgazdaság és erdészet, valamint szociális ágazatban folytatnak tanulmányokat a diákok.

A szakács, a divatszabó, nőiszabó szakiránnyal, kertész, a gyermek és ifjúsági felügyelő, a szociális ápoló és gondozó tanulók 3 éves szakképzésben vesznek részt. Szakiskolai képzésben kerti munkás, családellátó, számítógépes adatrögzítő, szakácssegéd, cukrászsegéd, parkgondozó, koszorúkötő részszakképesítést szerezhetnek a sajátos nevelési igényű tanulóink.

Munka mellett tanulóknak esti rendszerű szakmai és érettségire felkészítő képzéseinket ajánljuk. Iskolánk tankonyhája, tanvarrodája, szociális bemutatóterme és kertészete nemcsak a színvonalas gyakorlati képzések helyszíne, hanem a tanműhelyi szabad kapacitás keretében megvalósuló termelőmunka bevételi forrását is jelentik az intézmény számára.

Fenntartói értékelés

2015-2016-os tanév
letöltés

2017-2018-as tanév
letöltés

2018-2019-es tanév
letöltés

2019-2020-as tanév
letöltés

2020-2021-es tanév
letöltés

Szekszárdi Kolping Katolikus Szakképző Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Iskolánkat a Szekszárdi Kolping Család alapította 1991-ben: az intézmény akkor még házvezetőnő-képző szakiskolaként nyitotta meg a kapuit. Az első tanévben két párhuzamos osztály indult, egyedi tantervek alapján. Az intézmény folyamatosan bővülő képzési palettája mára igen széles: hároméves szakmai képzés (nappali és esti tagozaton), részszakképesítés (nappali tagozaton), gimnázium (esti tagozaton), szakgimnázium (esti tagozaton) és alapfokú művészeti iskola (nappali tagozaton). A képzések elvégzése után tanulóink szakácsokká, szociális ápoló és gondozókká, kertészekké, divatszabókká, gyermek és ifjúsági felügyelőkké válnak, leérettségiznek vagy elsajátítanak egy-egy részszakmát mint szakácssegéd, cukrászsegéd, számítógépes adatrögzítő, lakástextil-készítő, kerti munkás, koszorúkötő, illetve parkgondozó. Az iskola saját tanműhelyekkel rendelkezik, emellett a diákok gazdálkodó szervezeteknél – tanulói munkaszerződés keretében – is töltenek szakmai gyakorlati időt. Az alapfokú művészetoktatás 13 telephelyen, két művészeti ágon (táncművészet, valamint szín- és bábművészet), négy tanszakon (modern tánc, társastánc, néptánc, bábjáték) zajlik közel négyszáz tanulóval. Iskolai fellépéseken, területi és országos versenyeken is eredményesen szerepelnek a művészeti csoportok.

Iskolánk nevelésfilozófiája a személyiségközpontúság, Kolping atya nyomán az egész ember fejlesztésén munkálkodunk. Családias légkörben várjuk diákjainkat, megértő, türelmes pedagógusokkal, akikhez mindig bizalommal fordulhatnak a tanulók. Emberségünk mellett egyedülállóak vagyunk a térségben abban, hogy középiskolaként sajátos nevelési igényű, közöttük enyhe értelmi fogyatékos gyerekeket is fogadunk. Az ő képzésüket, fejlesztésüket saját gyógypedagógusaink végzik. A helyi közösség is elismeri munkánkat, rendszeresen képviseltetjük magunkat a városi rendezvényeken, konferenciákon, jó kapcsolatot ápolunk a helyi és környékbeli egyházközségekkel és iskolákkal, az önkormányzatokkal és a Pécsi Püspökséggel is. Hisszük, hogy mindenki értékes valamiben, s ezt együtt megtalálva bontakoztatjuk ki diákjaink képességeit. A „légy jó keresztény” gondolat szellemében kéthetente iskolamisét tartunk, így tanulóink közelebb kerülhetnek a sokszor nem tudatosított hitükhöz, Istenhez. Karácsony és húsvét előtt lelkigyakorlaton vesznek részt mind diákjaink, mind pedagógusaink. Örökös ökoiskolaként a fenntarthatóság előtérbe helyezése hatja át a mindennapjainkat. Oktatással-neveléssel, szeretettel a jövő nemzedékért dolgozunk.

Intézmény adatok


Szekszárdi Kolping Katolikus Szakképző Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola
7100 Szekszárd, Pázmány tér 4
Telefon: +36-74-512-130

Igazgató
Koller Tamás
E-mail: intezmenyvezeto@szekszard.koszisz.hu

Igazgatóhelyettes
Puskásné Molnár Lilian, Tömpe Andrea Tímea
Email: ami@szekszard.koszisz.hu

Gazdasági vezető
Dohoczki Laura
Email: gazdasagivezeto@szekszard.koszisz.hu

OM azonosító: 036416
Adószám: 19231251-1-17
Honlapcím: www.kolpingiskola.hu

Koller Tamás

Koller Tamás
Igazgató