„A kereszténység maga az egyetemes isteni igazság, tehát magába foglalja az egyetemes emberi kultúra legtisztább, legmélyebb eszméit.”

Hírek

2017.12.08.

A holnap öröméért Pétfürdőn

Háromszoros öröm volt december 8-án Pétfürdőn. A Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatását, boldog Kolping Adolf születésnapját s az iskolaépület felújításának átadását is e napon ünnepelték. A Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt KEHOP-5.2.3-16 pályázat megvalósításakor az iskola energiahatékonysági fejlesztéseire több, mint 83 millió forintot fordított. A hálaadó szentmisét az iskola kápolnájában Márfi Gyula, a veszprémi főegyházmegye érseke celebrálta. Beszédében Mária elfogadó magatartását emelte ki, s idézte a Beatles együttes Let is be című dalát is. Ha a sok megtört szívű ember végre a világgal békében él, csak egy megoldás lesz: úgy legyen. Suttogj bölcsességet: úgy legyen.

Az ünnepi szertartás után a résztvevők megtekintették a beruházást. Megújult egy teljes épületegység, jól működő nyílászárókat, hatékony szigetelést és napenergia-termelő berendezést alkalmaztak illetve szereltek fel az asztalosműhelyre és a konyhára is. Márfi Gyula érsek megszentelte az épületet, majd beszédek hangzottak el. Bognárné Nagy Tímea igazgató elmondta, régi vágyuk vált valóra, hiszen lényegesen korszerűbb körülmények között taníthatják-nevelhetik növendékeiket. Horváth Éva, Pétfürdő polgármestere megfogalmazta, jól tudnak együttműködni a Kolping szervezettel, melynek iskolája Pétfürdő szerves része. A polgármester további fejlesztéseket, így a kápolna melletti kollégiumépület befejezését is kérte.

Tóth Gábor, a KOSZISZ igazgatója, nagy örömmel mondta el, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is szinte példa nélkülinek tartja, hogy egy ekkora nagyságrendű beruházás a szükséges adminisztratív kellékekkel (közbeszerzés, meghirdetése, kiírása, a projekt levezetése) egy esztendőn belül megvalósulhat. (A KOSZISZ egy másik iskoláját, a jászladányit közel 100 millió forintból korszerűsítette, s annak átadása már korábban megtörtént.) Külön köszönte a kivitelező Structor Invest Kft. valamint az ALD Consulting Kft, Lantay Ákos ügyvezető projektvezetését. Elmondta azt is, már vannak tervek egyrészt a tornaterem felújítására, a fűtési rendszer korszerűsítésére, másrészt, a kollégium befejezésére is. Kiemelte és megköszönte Pétfürdő képviselőtestültének konstruktív és segítő hozzáállását. Az iskola műsorral kedveskedett a vendégeknek. A pétfürdőiek az általuk megszokott módon most is egyszerű és érzelmeket mozgató beszélgetéseket (amelyeket Fodor Tamás alapító igazgató írt) elragadó táncot, elgondolkodtató párbeszédeket, kiválóan és hitelesen előadott dalokat mutattak meg. Mindazt, amit a tanulók – és pedagógusaik – gondolnak Jézusról, a hitről, Európáról, a világról, az emberről, máról és remélhetően – ha már építkeznek – a holnapról.

Energetikai felújítás Pétfürdőn