„A kereszténység maga az egyetemes isteni igazság, tehát magába foglalja az egyetemes emberi kultúra legtisztább, legmélyebb eszméit.”

Hírek

2017.11.30.

A jászladányi példa

Van miért emlegetni Jászladányt: a napokban adták át a Kolping iskola felújított épületét, a hivatalos elnevezését tekintve „Energiahatékonysági fejlesztések a KOSZISZ intézményeiben – a Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola Jászladányi Tagintézményének energetikai korszerűsítése” KEHOP-5.2.3-16-2016-00028. A megvalósítás helyszíne: 5055 Jászladány, Baross Gábor u. 2.” projekt keretében.

Az átadási ünnepségen Nemcsok Dénes Sándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte: a pályázat kiírása és az átadás között rövidebb, mint egy esztendő telt el. A hatékonyságot a lehető legjobban akkor lehet fejleszteni, ha olyan megoldásokat alkalmaznak, hogy minél kevesebb energia felhasználására legyen szükség – s éppen ezt tették itt is. A munkálatok kitűnő minőségben készültek el az Unio-Formen Kft kivitelezésében, a Lantay Ákos vezette ALD Consulting Kft projektmenedzseri irányításával, s Marosy László műszaki ellenőrzése mellett.

Az ünnepélyes átadás ünnepségsorozatának kiemelkedő eseménye volt a hálaadó szentmise, melyet az egri érsek képviseletében Szántó József a Jász-Kun Főesperesség főesperese mutatott be. A főesperes szentbeszédében kiemelte az iskola, az iskolázottság jelentőségét, és azt is, hogy hittel megtöltve, azt megélve, tartalmasabb minden emberi tevékenység Tóth Gábor, a KOSZISZ igazgatója nagy örömmel jelentette be, hogy a pályázat másik nyertese, a pétfürdői iskola decemberben tarthat hasonló ünnepséget, s a közeli Besenyszögi Kolping-iskola tornaterem építése is befejezés előtt áll. Köszönetet mondott a térség országgyűlési képviselőjének, Pócs Jánosnak, illetve a fáradhatatlan és szintén rengeteget segítő Bertalanné Drávucz Katalinnak, Jászladány polgármesterének a felbecsülhetetlen támogatásért, amellyel segítették a munkálatok zökkenőmentes lebonyolítását.

A jászladányi iskola a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet szászbereki iskolájának tagintézménye. 2013 szeptemberétől, Szikszai János vezetése alatt. Közel másfélszáz tanulót készítenek fel a továbbtanulásra, s nyújtanak nekik igen mély alapképzést, hogy helyt tudjanak állni a továbbtanulásban, az életben.

Ünnepi műsort adtak az iskola növendékei, s több műsorszámban megmutakoztak az elkötelezett jászladányi kolpingos pedagógusok is. A közel százmillió forintos összköltségű beruházásban, a pályázati források mellett, a KOSZISZ jelentős saját erővel is támogatta a fejlesztést, amelyben szerepel többek között napelemek felszerelése a tetőre, nyílászárócsere, teljes homlokzati és lábazati hőszigetelő rendszer kialakítása, s lecserélték az elavult fűtési rendszert is, kondenzációs gázkazánok beszerelésével. Az avatási ünnepségen méltó emlékként hársfát ültettek a díszvendégek.

A jászladányi iskola felújítása