„A kereszténység maga az egyetemes isteni igazság, tehát magába foglalja az egyetemes emberi kultúra legtisztább, legmélyebb eszméit.”

Hírek

2016.08.25.

Évkezdő intézményvezetői találkozó

A 2016/17-es tanév megkezdése előtt augusztus végén kétnapos találkozóra gyűltek össze a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet működése alatt álló iskolák igazgatói és gazdasági vezetői, valamint a KOSZISZ munkatársai. A rendezvénynek Pócspetriben a Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda adott otthon, s házigazdaként Kissné Gondon Ibolya köszöntötte a résztvevőket.

A program szentmisével kezdődött, Szenes István plébános atya prédikációjában arra buzdított, hogy mindenki a maga területén tegye meg bátran mindazt, amit Jézus munkatársaiként, Kolping atya örököseként meg kell tennünk. Nem véletlen ugyanis, hogy éppen mi dolgozunk a Kolping iskolákért. A szentmisében koncelebrált Kövesi Ferenc atya, a Magyar Kolping Szövetség országos főprézese, aki Pécsről utazott ide, hogy együtt ünnepelhessen az iskolaigazgatókkal.

A szentmise utáni köszöntőjében Gondon Ibolya kitért arra, hogy a plébános atyával együtt minden tanévben jelmondatul választanak egy bibliai idézetet. 2013-ban, az induláskor Lukács evangéliumának sorai álltak buzdításként a diákok és a tantestület előtt: „Azért jöttem, hogy tüzet dobjak a földre, mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon.” 2014-ben Máté evangéliumának szavai: „Bátorság, én vagyok, ne féljetek!” lelkesítette az iskolát, majd 2015-ben a Szentatyához, Ferenc pápához csatlakoztak Lukács evangéliumi mondatával „Legyetek irgalmasak, mint az Atya!” A mostani, 2016/17-es tanévben a világosság fiaivá szeretnének válni: „Akkor a tanultak ragyogni fognak, mint az égboltozat fénye, s akik igazságra oktattak sokakat, tündökölnek örökkön-örökké, miként a csillagok.” Dániel próféta szavaira utalva fejezte be Gondon Ibolya beszédét: „Azt szeretném, hogy együtt ragyogjunk szűk és tágabb környezetünk égboltján.”

Az ünnepi ebéd pohárköszöntőjében Pócspetri polgármestere, Tamás György azt kívánta minden Kolping intézmény vezetőjének, hogy saját településükön is legyen olyan baráti, egymást segítő kapcsolat a polgármesteri hivatallal, mint amilyet itt láthatnak, Pócspetriben.

Délután Fogarasy Attiláné (Gabi) előadásában bemutatta a 2016/17-es tanév feladatait, teendőit, és felhívta a figyelmet a különböző módosításokra. Vacsora előtt vidám, közösségformáló játékok segítették egymás jobb megismerését. Másnap reggel közösen ellátogattunk Máriapócsra, nemzeti kegyhelyünkre. Évszázadok óta betölti ez a szent kép hivatását, hogy a búcsúkra érkező, megfáradt, fájdalommal terhelt, szívükben sok szomorúságot hordozó embereket megvigasztalja. A kegykép másik hivatása, hogy a hitre vigyázzon, óvja gyermekeinket a vallási eltévelyedéstől. Az Istenszülő hív össze, hogy Fiát imádva, a közösségben megerősödve legyen erőnk a megpróbáltatások idején.

A kétnapos rendezvény Tóth Gábor KOSZISZ igazgató gondolataival zárult, aki Kolping szavait idézte: ahová Isten állította az embert, ott van a hivatása, és arra kérte a résztvevőket, hogy az új tanévben is a magunk feladatait, magunk felelősségét vállaljuk, a többit helyezzük jó szívvel Isten kezébe.

Intézményvezetői találkozó – Pócspetri