„A kereszténység maga az egyetemes isteni igazság, tehát magába foglalja az egyetemes emberi kultúra legtisztább, legmélyebb eszméit.”

Hírek

2016.08.31.

Országos Kolping tanévnyitó

A csurgói Kolping Nagyváthy János Középiskolában került sor az országos Kolping tanévnyitóra. Az ünnepségen az iskola 400 diákja, szüleik és az iskola pedagógusai mellett részt vett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Szászfalvi László református lelkész, országgyűlési képviselő, Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Füstös János, Csurgó város polgármestere. Nagy örömünkre a Magyar Kolping Szövetség vezetősége részéről jelen volt Laczhegyi László világi elnök és Szabó János gazdasági vezető. Elfogadták meghívásunkat Somogy megye közéleti és szakmapolitikai vezetői, a társ- és partnerintézmények vezetői, valamint képviseltették magukat a Kolping iskolák vezetői és a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet munkatársai.

Vargáné Nagy Viola igazgató asszony Adolph Kolping szavait idézte köszöntőjében: „Akkor biztosítjuk a jövőt, ha tiszteljük a múltat. Elődeink örökségét vigyázva küzdünk együtt továbbra is azért a nemes célért, hogy diákjainkat elindítsuk a munkára nevelés útján, hogy a társadalom hasznos polgáraivá váljanak. A következő tanévben már kertészeket, családi gazdálkodókat is képezni fogunk iskolánkban, s újra indul a levelező gimnázium is.”

Szászfalvi László Pál apostol soraival buzdította a megjelenteket: „Most nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét”. Egy országos intézményrendszer kezd új tanévet, előre tekintve az erőnek, a szeretetnek és józanságnak a lelkületével. Rétvári Bence parlamenti államtitkár ünnepi beszédében kiemelte, hogy idén egy újabb intézménnyel bővült a Kolping iskolák száma, így már összesen 14 oktatási-nevelési intézmény fenntartását és működését biztosítjuk. Ez is azt mutatja, hogy egyre nagyobb az egyházak felelősségvállalása a köznevelésen belül; hat év leforgása alatt 68 százalékkal nőtt az egyházi fenntartású intézmények aránya, ez megközelíti a második világháború előtti arányokat – mutatott rá az államtitkár.

Az ünnepi köszöntők után Tóth Gábor, a KOSZISZ igazgatója emlékeztetett a Kolping-zászló arany és fekete színeire utalva, hogy a komolyságnak és a vidámságnak együtt kell jelen lenni az iskolákban, s tanúságot kell tennünk arról, hogy az intézményeinkben folyó munka egyszerre lehet vidám és hasznos, értékteremtő is. Az ünnepséget követő fogadáson Füstös János polgármester pohárköszöntőjében biztosította az iskolát további támogatásáról, majd megköszönte az iskola igazgatójának és valamennyi munkavállalójának áldozatos munkáját és fenntartónak, hogy újra jó kapcsolat épülhet ki a város és az iskola között.

Ez a találkozó lehetőséget adott arra, hogy felhívja a figyelmet a Kolping intézményekben tanuló 4000 diák hasznos és értékteremtő munkájára, valamint iskoláink vezetőinek találkozására.

Országos Kolping Tanévnyitó – Csurgó