„A kereszténység maga az egyetemes isteni igazság, tehát magába foglalja az egyetemes emberi kultúra legtisztább, legmélyebb eszméit.”

Hírek

2023.03.18.

Vak gyermekeket látogat meg Ferenc pápa Budapesten: megnéztük, hol fogadják majd a szentatyát

Budapest – Mit jelenthet egy halmozottan sérült, látássérült gyermeknek találkozni a pápával? Egy egyházi iskola és gyermekotthon lakójaként bizonyára csodával felérő élmény. A Vakok Batthyány László Otthonának kis lakói azok között lehetnek, akik mindezt megtapasztalják, Ferenc pápa budapesti látogatásának egyik tervezett programja ugyanis az otthon meglátogatása. A vatikán delegációja már bejárta az intézményt, s elkezdődtek a fogadás előkészületei. Minderről, Inotay György, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet vezetője beszélt, bemutatva a látogatás helyszínét.

-Vélhetően február végén dőlhetett el, hogy a pápa budapesti programjában szerepelni fog a Vakok Batthyány László Intézménye. Akkor volt egy megelőző vatikáni delegáció látogatás, úgy tudom, hogy több helyszínt is bejártak. Így bizonyossá csak akkor vált, amikor a vatikáni honlapon hivatalosan is megjelent a részletes program – kezdte az igazgató, aki először az otthon szépen díszített kis kápolnáját mutatta meg.

A gyermekotthon kápolnája, itt fogadott bennünket Inotay György, az itteni látogatás fő szervezője / Fotó Czerkl Gábor
Az épületet külön átvizsgálják majd a pápalátogatás előtt / Fotó: Czerkl Gábor

Mint mondta, itt nem lehetett pályázni, egyértelműen a vatikáni delegációé volt a választás, noha a Püspöki Konferencia számára is egy fontos intézmény a Batthyány otthon.

Inotay György, a Kolping Oktatási és SzociálisIntézményfenntartó Szervezet vezetője beszélt a Vasárnapi Blikknek a pápa fogadásának előkészületeiről

– A szentatya munkájának a filozófiájában a kezdetektől megmutatkozik, hogy a leginkább rászorultak, legelesettebbek irányában maga is tesz lépéseket, amit itt tud leginkább kifejezni, a halmozottan sérült gyerekek között – fogalmazott Inotay György.

A tervek szerint 45-50 perc lesz Ferenc pápa itteni látogatásának hossza. -Én közöltem a dolgozókkal az örömhírt. A gyerekek között halmozottan sérült gyermekek is vannak, ki-ki képessége szerint fogadta bejelentést. Bár van itt kitéve fotója itt a szentatyának, a világtalan és látássérült gyerekek nem feltétlen tudják arcról azonosítani. Nyilván a pápa dönt arról, hogy ki érintheti meg, de általában az a gyakorlat, hogy jellemzően közvetlen azokkal, akiket meglátogat.

Teréz anya már járt az intézményben, aláírt fényképe kint van a falon Fotó: Czerkl Gábor

Ez a program egyike a magánlátogatásoknak, tehát az egyházfő kísérete is kisebb létszámmal lesz jelen. Kifejezett címzettje a látogatásnak az intézményben lakó fogyatékkal élő, gyengénlátó gyerekek és felnőttek.

-Családias találkozóra készülhetünk, de természetesen megadjuk a módját. Van az intézménynek egy nagyon jó kórusa, gyerekekből és fiatal felnőttekből áll, ők egy negyedórás műsorral kedveskednek. Ajándékkal is készülnek a gyerekek, az intézet műhelyében egy tarisznyát, illetve egy kézzel készült rózsafüzérrel várják a pápát – sorolta a vezető hozzátéve, hogy a pápa klasszikus értelemben vett beszédet nem mond, de biztosan szólni fog a kicsikhez. A találkozó egyébként az otthon legnagyobb közösségi terében lesz, az otthon legmodernebb épületében, ahova a nehezen mozgó idős pápa is akadály nélkül feljuthat.

A szentatyát itt is megilleti a legmagasabb biztonsági személyi védelem, felvették a kapcsolatot és együttműködnek a biztonsági szolgálatokkal. Azt máris tudatták velük, hogy a pápát nem kínálhatják meg sem étellel, sem itallal. A média is csak korlátozott létszámban lehet jelen, leginkább a vatikáni sajtó tudósíthat, ez nem nyilvános esemény.

-A négy évtizeddel ezelőtt alapított otthonban összesen mintegy hetven ellátottja van az otthonnak. Ebben benne vannak az óvodások, iskolások, a különleges gyermekotthon lakói, s nagyjából hetven fő az őket ellátó és segítő munkatársi csapat: pedagógusok, gondozók, technikai személyzet.

Reményeik szerint készülhet egy teljes csoportkép, és persze főként a világtalan gyermekek reménykednek abban, hogy kezet foghatnak vele, vagy legalább megérinthetik, hogy így váljék számukra is örök emlékké a szentatya látogatása – foglalta össze az otthonlátogatás főszervezője.

Forrás: blikk

Vak gyermekeket látogat meg Ferenc pápa Budapesten: megnéztük, hol fogadják majd a szentatyát